Cilt Kızarıklığı ve Kılcal Damar Tedavisi

Cilt kızarıklığına sebep olan bir çok etken mevcut. ancak kızarıklığa en çok sebep olan etken kılcal damar çatlamasıdır.

Yüzdeki Kılcal Damar Çatlaması

Yüzdeki kılcal damar çatlamaları, deri yüzeyine yakın, genişlemiş damarların görünür olması anlamına gelir. Özellikle yanaklar, burun kenarları ve çene kılcal damar çatlamalarının en sık görüldüğü yerlerdir.

Yüzdeki kılcal damar çatlamaları nedenleri

  • Cildin hassas ve ince yapıda olması,
  • Akne rozase(gül hastalığı) hastalığına sahip olmak,
  • Güneş ışınlarına uzun süreli maruz kalmak,
  • Uzun süre kortizonlu krem kullanımı,
  • Lupus, genetik hastalıklar
  • Radyasyon ışıkları ile tedaviler sayılabilir.
  • Burun ameliyatlarından sonra burunda kılcal damar çatlaması olabilir.

Yüzdeki kılcal damar çatlaması tedavisi yapılmazsa kılcal damar genişlemeleri kendiliğinden geçmez.

Yüzdeki kılcal damar genişlemeleri ciltte hassasiyet, yüzdeki kırmızı lekeler, yüz kırmızılığı sebebidir. Kılcal damar çatlaması tedavisi lazer yöntemi ile yapılır. En başarılı tedaviler lazer tedavileridir. Lazer tedavisinin dermatoloji uzmanı tarafından uygun görülmesi halinde yapılmasında bir sakınca yoktur.

Cinsiyet gözetmeksizin her yaş grubuna ve/veya hem koyu hem de açık tenli kişilere lazerle kılcal damar tedavisi uygulanabilir. Kanama bozukluğu, epilepsi hastaları, kalp pili taşıyan hastalar ve gebelere uygulama yapılmaz.

Kılcal damar genişlemeleri lazer tedavisi ile, hiçbir anestezi yöntem kullanılmadan 1-4 seans arasında, 4-6 haftalık aralıklarla ve ortalama 5-25 dakikalık seans süreleri içerisinde tedavi edilebilir. Lazer tedavisi dokulara zarar vermeden son derece düşük bir acıyla kolay, hızlı ve etkin tedavi seçeneği sunan bir yöntemdir. Lazer tedavisi özellikle ince kılcal damar tipindeki damarlarda başarıyla uygulanır. Bu tedavi ayrıca doğumla oluşan damarsal kırmızı lekelerde, yüz bölgesindeki damar çatlamalarına bağlı oluşan kızarıklıklarda ve hemangiomlarda uygulanabilen etkili bir tedavi yöntemidir.

Lazer Tedavileri

Lazerle kılcal damar çatlamaları tedavisi için kullanılan lazer cihazları şunlardır:

  • 1064 nm Nd:YAG lazer
  • Pulsed dye lazer (595 nm, 585nm)
  • 532 nm KTP

Yüz Kızarıklığı Tedavisi

Yanak ve burunda ortaya çıkan kırmızılığın çoğu kez yapısal olduğu zannedilir. 20’li yaşlardan sonra, yüz bölgesindeki kımızılık ve kılcal damar şikayetlerinin giderek artması pek çok kişiye rahatsızlık verir. Sıcak ya da soğuk hava değişiklikleri, güneş, stres, heyecan, sıcak içecekler, egzersiz, alkol yüzdeki kırmızılığı artırır. Yanak, burun ve çenede yaygın kılcal damarlar mevcuttur. Zaman içinde kılcal damarlar genişleyebilir. Bazı kişilerde ayrıca bu bölgelerde sivilce şikayeti eklenebilir. Rozaseye ait sivilceler değişik boyutlarda genellikle kırmızı, deriden kabarık oluşumlardır. Bazen uçlarında iltihap olabilir. Ciltte bir hassasiyet vardır. Yanma ve batma hissi olabilir. Pek çok kozmetik krem, losyon, temizleyici süt ve jeller bu hissi arttırabilir. Tüm bu şikayetler size rozaseyi hatırlatmalıdır.

Rozase sivilceleri tedavisi ağızdan alınan ilaçlar, sürme kremlerin kullanımı ile kontrol altına alınabilir. Güneşten korunmak çok önemlidir. Rozaseye uygun yatıştırıcı özeliği olan dermokozmetikler kullanılmalıdır. Rozaseye ait yüz kızarıklığı tedavileri lazer ve ışık tedavileri ile yapılabilir. Lazer tedavileri 2-4 hafta aralıklarla yapılabilir. En az 4 seans yapılması gereklidir. Genel olarak kızarıklık ve kılcal damarlarda büyük oranda gerileme sağlanabilir.

Varis Tedavisi

Bacaklardaki kılcal damar genişlemelerinin kırmızı çok ince damarlar halinde başlayıp, giderek genişleyerek bacaklarda şişlik, ağrı, karıncalanma, uyuşma, çabuk yorulma gibi giderek artan şikayetlere yol açar. Bu tür problemler oluşmadan en erken sürede tedavi edilmelidir.

Çok geniş varislerde öncelikle damar ağını gösteren doppler USG yapmak gerekir. Çok geniş varis tedavisinde , Skleroterapi , Nd:YAG lazer tedavi metodu ile genişlemiş problemli bacak damarları birkaç seansta ortadan kaldırılabilir.

Lazerle kılcal damar tedavileri 6-10 hafta aralıklarla yapılır. Seans sayısı problemin yaygınlığı, derinliği ve genişliğine göre değişir. Ortalama1- 4 seans gereklidir. Tedavi sırasında güneşlenmekten kaçınılmalıdır. Yoğun güneşten koruyucu kullanılmalıdır.

Lazerle varis tedavisinin avantajları

Lazer tedavisi dokulara zarar vermeden, son derece düşük bir acıyla, kolay, hızlı, etkin bir tedavi seçeneği sunan bir yöntemdir.

Küçük damar tedavilerinden sonra varis çorabı kullanmaya gerek olmamaktadır.

Genişlemiş bacak damarlarından kaynaklanan ağrı, uyuşma, karıncalanma, çabuk yorulma, kramp, şeklindeki şikayetler bu tedaviler sonrasında geçebilmektedir.

Lazerle kılcal damar genişlemeleri tamamen tedavi edilebildiği için problemli kılcal damarların yeniden tekrarlaması söz konusu olmaz. Aynı bölgede farklı kılcal damar genişlemeleri görülebilir. Ancak lazer ile tedavi edilen alanlarda kılcal damarların gelişme sıklığı, diğer tedavi görmemiş cilt kesimlerine göre daha düşük oranda oluyor.

Kaynak:ozgeayabakan.com